Kaffekvarn

Gott kaffe

Jag har under en längre tid sökt efter det perfekta kaffet. Ett omöjligt uppdrag kanhända. Jag började med att söka efter olika metoder att brygga eller koka kaffe och köpa en kaffekvarn så att jag kan mala bönorna själv. Det jag landade i var att göra kaffe med en pressokanna. Jag fick sedan en espressobryggare när jag fyllde år och det fick upp mitt intresse för att göra riktigt gott espressokaffe också.

Kaffekvarn

En springande punkt i att göra gott kaffe är en riktigt bra kaffekvarn. Det är mycket viktigare än vad många tror. Vill man som jag kunna mala allt från kokmalet ned till finaste espressomalet så får man lite problem. Det finns inte många kvarnar som klara hela det spannet. De flesta konsumentkvarnar inom rimligt prisintervall klarar av pressomalning ned till moccamalning. Väldigt få eller inga klarar av allt från kokmalet ned till riktigt fint malet espressomalning. Det finns lite olika varianter på kvarnar varav den ena har knivar och den andra har malskivor. Dom med malskivor finns i flata eller koniska malskivor. För att mala fint espressomalt så måste man ha malskivor men till kokmalet eller till pressomalet fungerar det med kvarnar med knivar.

Jag har en kvarn Wilfa Svart Aroma som klarar av att mala kaffe i allt från kokmalet ned till moccamalet, och naturligtvis bryggmalet och aeorpressmalet mm. Den maler kaffet på en lägre hastighet vilket ger en bättre malning. Den har koniska malksivor och jag är nöjd med malningskvaliteten. Det enda problemet med just denna kvarn är att den inte klarar av espressomalning. Till detta har jag valt en annan kvarn som ligger i en rimlig prisnivå för vad den klarar av, dvs bra kvalitet för den prislappen. Den kvarn jag har valt är Graef Coffee grinder CM 800 som har koniska kvarnskivor i rostfritt stål och möjlighet till 40 olika malningsgrader och även möjlighet att finjustera detta ytterligare.

Jag är väldigt nöjd med dessa kvarnar som gör att jag kan mala allt från kokmalet ned till finaste espressomalning.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.