Hur svårt kan det vara

Har sedan något år börjat spela gitarr så här på äldre dagar. Gamla rockdrömmer kanske eller bara något vansinnigt roligt att hålla på med. Jag måste säga att spela gitarr är nog det roligaste jag gjort och det går inte en dag utan att jag inte tar elgitarren eller den akustiska och spelar lite. Med gitarrspelandet kommer ju, ofta, ett stort intresse för utveckling inte bara spelmässigt utan också teknik och prylar. Det kan handla om strängar, plektrum, förstärkare, pickuper och effektpedaler bara för att nämna några. Jag tittade ett tag på byggsatser för elgitarrer och tänkte att det kunde kanske vara kul att bygga ihop sin egen elgitarr. Jag stötte då på DIY kit för effektpedaler och föll för frestelsen att sätta igång ett sådant projekt.

British Blues Overdrive Kit

Sagt och gjort, jag beställde ett kit på en British Blues Overdrive från Build Your Own Clone (såldes via Moodysound.com i Sverige). Pedalen är en klon av Marshall’s Blues Breaker som är en transparant overdrive pedal som behåller mycket av ursprungstonen i gitarren men ger en extra oumpf så där som man ofta gillar när man spelar blues.

Börja löda

Nu till det lilla detaljen och det stora problemet. Jag har aldrig pysslat med elektronik på ett sånt här sätt förut och jag har aldrig lött en enda kabel eller komponent. Men skam den som ger sig och här kommer mina erfarenheter från steg 1 till slutprodukt.

Vad ska jag välja?

Först av allt så ska man ju bestämma sig för vad för effektpedal man vill bygga. Sedan ska man titta på vad det finns för olika alternativ. Du kan ju i princip bygga allt från kretskort och plocka ihop komponenterna själv även om det kräver en hel del förkunskaper så, visst, känner man sig sporrad för det så finns den möjligheten. För oss andra lite mer begränsade i elektronikens värld så kan man hitta olika DIY kit men även det är en hel djungel med olika svårighetsgrader. Du kan köpa kretskort och komponenter för en viss typ av pedal med eller utan ”låda” eller med ”låda” eller ett kit med komponenter och låda. Dessa finns i olika svårighetsgrader, ofta graderat i 1 till 5 där 1 är lättast. Om du är komplett nybörjare så börja med en enklare modell så har du lite större chans att lyckas. Den pedal jag valde var en British Blues Overdrive Kit med en svårighetsgrad av 3/5. Vilket kanske var i svåraste laget att börja med när man aldrig har lött eller pysslat med elektronik. Men den verkar inte helt galet svår i alla fall. Lite knepiga moment dock. Pedalen köpte jag från svenska Moodysounds.com – British Blues Overdrive Kit. Kittet är producerat av Build Your Own Clone. Men för mig är det att föredra att beställa från svensk leverantör för billigare frakt och inga importtillägg eller liknande som tillkommer.

Efter mycket om och men så har jag kommit så långt att jag skulle montera ihop kretskortet med toppen av lådan och passa in knapparna. Detta var oerhört tålamodskrävande och fippligt. Man behöver typ ha fler än två händer för att få ihop det. Tyvärr så räckte inte mitt tålamod vid denna tidpunkt så jag har för närvarande pausat byggandet av pedalen. Jag kommer att ta upp projektet när jag är i rätt mood nästa gång.

Här finns det en video angående mina erfarenheter kring pedalbyggandet.