Bestrida Youtube – hur lätt är det?

NEW4_bal14511227509_d380dcf2bd_k-2

Använda musik till videoklipp på Youtube

Jag filmar lite olika klipp och lägger upp på videosajten Youtube. Det kan vara filmer där jag cyklar mountainbike, geocachar eller bara har filmat lite familjefilmer från semestrar och väder och annat roligt. Musik är något som verkligen förhöjer upplevelsen av ett filmat material så jag brukar lägga på något passande. Många gånger har jag valt befintliga låtar som man inte har rätt att använda egentligen och Youtube granskar alla klipp och dess ljudspår. Då får man en varning om att man använder upphovsrättsskyddat material från tredje part och man kan välja att ta bort musikspåret. Här är dock Youtube lite roliga för man får i vissa fall ett meddelande att detta klipp kommer inte vara tillgängligt i alla länder. I de flesta fall så får man ett meddelande att klippet kommer finnas kvar och det går att spela upp men Youtube lägger på reklam i klippet och så länkar de till artist och låt som används i klippet.

Min video och min musik

Jag kände dock att det var lite trist att dels få dessa upphovsrättsliga etiketter på mina klipp dels vilja slippa få reklam mitt i klippen så jag bestämde mig helt sonika att skapa lite egen musik. Jag håller på en del med musik, om än i väldigt liten skala, med mjukvarusynthar i datorn. Jag har ett Arturia usb midi keyboard och en uppsjö av olika mjukvarusynthar. Allt från Arturias V collection till Renoise och lite annat däremellan.

Likheter med annan musik?

Till mitt videoklipp ”Here comes the rain” en time lapse video över ett moln och regnväder som drar in över Södertälje ville jag lägga på musik men jag ville slippa upphovsrättsproblemen. Jag valde då att komponera ihop lite egen musik och lägga på. Frid och fröjd tyckte jag. Jag har i ärlighetens namn inte varit inne på klippet eller min youtubeprofil och tittat på rätt länge förrän igår då jag av en händelse gick in på klippet. Då upptäckte jag att det stod att musiken i videoklippet var av artisten June 1974 med låten ”Embrace Darkness” och så länkar till Google Play Music, iTunes och eMusic.

June 1974

Embrace Darkness med June 1974

Omtvistat matchat innehåll från tredje part

Jag gick nyfiket in och lyssnade på den låten och jag kan inte förstå hur de kan hävda att det är den musiken som används i mitt klipp. Jag har bestridit det hela och enligt Youtube så kommer de att komma med besked i ärendet senast 2014-12-04. Ska bli intressant om och hur de svarar.

youtube_bestrid

Någon ordning på torpet måste det ju ändå vara tycker jag.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.