Fantastiskt (inkonsekventa) Försäkringskassan

Bakgrund

Vi har en utvecklingsstörd son. Han fick sina skador på hjärnan av bl a syrebrist vid felaktigt handlande av barnmorska vid förlossningen. Det var 2001 och under årens lopp har turerna varit många med att få rätt stöd, hjälp och resurser för honom. I förskola, skola och annan omsorg.

Han går sedan några år tillbaka i särskola och tillhör personkrets LSS och har rätt till avlösarservice samt ledsagarservice. Vi har även full vårdbidrag.

Vård av barn som fyllt 12 och innefattas av LSS

I och med att vår son skulle fylla 12 år förra sommaren så ringde vi till försäkringskassan i april/maj för att ta reda på vad som gäller eftersom reglerna kring vård av barn ändras från och med när barnet fyller 12.

Att ringa till Försäkringskassan ett par månader innan sonen fyller 12 tycker jag är skälig framförhållning.

Jag pratade länge och väl med en handläggare på Försäkringskassan och fick lugnande svar att vi hade rätt till vård av barn när det gällde vår son. Det gällde sjukdom, läkarbesök, kontaktdagar med mera. Jättebra tyckte vi. Det är ett antal läkarbesök för sonens räkning under ett år allt mellan 10-20 stycken och så tillkommer ett antal aktiviteter och läkarträffar med mera som vi som föräldrar inbjuds att gå på för att få information med mera om olika utredningar och resultat som framkommer.
2013 i juli fyllde sonen 12 år och vi har sedan vabbat för läkarbesök, hans sjukdomar med mera. Vi har fyllt i Försäkringskassans papper och skickat in. Både jag och min fru har fått ersättning för de dagar na vi begärt. Inget krångel och inga krav på läkarutlåtanden.

Nu under januari till mars i år har jag varit på några läkarbesök samt att sonen varit magsjuk. jag har anmält VAB som vanligt. För någon vecka sedan fick jag hem ett brev där det framgick att Försäkringskassa inte kunde godkänna VAB utan läkarutlåtande för dessa tre olika tillfällen. Jag ringde då upp Försäkringskassan och fick höra en massa ”folder”-argument ordagrant upplästa. Det finns inget förhandsbeslut vilket är ett krav för att det ska fungera med VAB efter 12 år ålder. Annars krävs läkarintyg från varje tillfälle. Nu var det så att jag i god tid innan vår son fyllde 12 ringde till Försäkringskassan för att just ta reda på hur vi skulle gå tillväga med vabbandet. Vi fick lugnande besked och informerades att vi kunde ta vård av barn vid sjukdom, läkarbesök och att vi båda föräldrar kunde anmäla för samma period beroende på vad det gällde. Bra, och i och med det har vi varit på ett antal läkarbesök och varit hemma för vård av barn och det har fungerat.

Inkonsekvensen vet inga gränser hos Försäkringskassan

Nu i april fick jag ett brev från Försäkringskassan där de skriver att de inte kan betala ut Vård av barn för tre tillfällen som jag begärt om jag inte kompletterar med läkarintyg. Jag ringer då upprörd upp till er igen och får platta argument upptryckta i ansiktet utan någon smidighet. Vi kan bara betala ut om det kompletteras med läkarintyg. Nu var det så konstigt att förra veckan fick jag en utbetalning från Försäkringskassan rörande ett av dessa tre tillfällen. När jag då frågar varför de betalat ut ett tillfälle men inte de andra två får jag förklaringen att det var ett misstag.

När jag då frågar hur det kommer sig att de betalat ut ersättning för vård av barn till mig och min fru för de anmälningar vi gjort under juli 2013 till december 2013 får jag efter lång tids väntan i telefonen också beskedet att de utbetalningarna också var av misstag.

Härligt jobbat Försäkringskassan. Som grädde på moset kommer väl ett återbetalningskrav nu också.

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.