Inte produktiv

När jag började med träning i januari så gick min träningstatus enligt Garmin från ”Ingen status” till ”Produktiv” väldigt snabbt. Sedan låg den på ”Produktiv” och ”Bibehållen” lite beroende på de pass jag körde och hur tätt inpå jag körde. Sedan blev jag förkyld och fick feber och gjorde ingen träning alls på drygt en vecka. Statusen ändrades efter tag till ”Dropping” . När jag kände mig lite friskare så gav jag mig ut på nytt på mina löpturer, först väldigt lugnt och sedan ökade jag på kraftansträngningen lite till. Nu kom statusen ganska direkt i klockan att ändras till ”Inte produktiv” och så har den nu varit i över en vecka. Jag tycker mina löp-pass förbättras men min status ändras inte. Samtidigt har mitt VO2-max sjunkit med 3 enheter under samma period.

När jag läst på om Garmins träningsstatus så innebär ”Inte produktiv” : Träningsbelastningen ligger på en bra nivå, men din kondition minskar. Kroppen kanske har svårt att återhämta sig, så var uppmärksam på din allmänna hälsa och faktorer som stress, näring och vila.

Nu vet jag inte riktigt hur jag ska komma ur denna trend och status. Jag tränar kanske helt fel. Stress, allmän hälsa, näring och vila ser likadant ut nu som det gjort under lång tid och tidigare när jag tränat så har V02-max legat kvar på samma nivå eller ökat.


av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Inte produktiv”

 1. Profilbild för Nettan
  Nettan

  Hej
  Har en fråga har samma problem som du skrev om i februari, min garmin visar INTE PRODUKTIV och har gjort sedan 29/8
  Vad ska man göra för att komma tillbaks?
  Vad gjorde du?
  Har under september känt mig krassligt av och till inte sjuk men heller inte helt frisk. Så har provat vila (typ gå) vila helt och träna inget verkar fungera. Börjar bli desperat, hittar noll information hur man vänder denna nedåtgående trend i träningsstatus.

  Med vänlig hälsning,
  Nettan

  1. Profilbild för Patrik
   Patrik

   Hej Nettan,

   Jag vet inte riktigt vad jag gjorde. Jag hade gått från Produktiv efter ett par löppass och hållt det så ett tag för att sedan gå ned i inte produktiv. Jag blev förkyld och fick feber. Efter den nedgången hade jag mycket svårt att komma upp i status Produktiv. Efter ett antal löppass efter jag blivit helt kvitt förkylningen så kom jag upp i Produktiv igen. Vet inte om den känner av andra faktorer om man är krasslig och eller så. Nu har jag åter igen kommit i Inte Produktiv och har ändå optimal träningsnivå/belastning enligt garmin connect. Ser inte riktigt någon konsekvens i hur detta fungerar. Mvh Patrik

 2. Profilbild för Thomas
  Thomas

  Tjena
  Samma surdeg här, precis som du beskriver. Har någon kommit med något bra tips på detta? Själv har jag gått ifrån löpning lite, till att cykla lite mera. Men löppass gör fortfarande att status pendlar mellan bibehållen – inte produktiv – produktiv (korta perioder). Men, har en seg, knappt märkbar ”förkylning” infektion i bakgrunden som jag tror ”spökar” lite. Vill/vågar därför inte pressa passen till högre än pulszon 4. Nåt pass hamnar ibland i pz5 5-10 min vid cykling.
  Tråkigt med träningsstatusen.
  Kämpa på /Thomas

  1. Profilbild för Patrik
   Patrik

   Hej Thomas.Tackar! Jag har kommit igång med lite mer regelbunden träning igen och nu har min träningsstatus ganska snabbt kommit i status Produktiv. Sedan har det pendlat lite mellan Bibehållen, Återhämtning, Produktiv, Ökande och bara vid något enstaka tillfälle hamnat i Ej Produktiv. Det jag märkt är att löpning verkar vara mer grund för hur träningsstatus uppdateras. Jag har tidigare och även nu haft större fokus på cykling och då har statusen inte påverkats lika snabbt, men belastning mm ändras. V02 max uppdateras inte alls vid cykling om du inte har en powermeter på cykeln, vilket jag inte har. Nu har jag under ett par månaders tid sprungit regelbundet och cyklat lite längre sträcker men inte lika frekvent. Då har både V02 Max ökat (med +8) och träningsstatusen håller sig produktiv, bibehållen, återhämtning och ökande så det har fungerat väldigt bra. Så tipset är att springa hyfsat ansträngande rundor ett par gånger. Samtidigt har statusen Inte Produktiv oftast kommit när jag haft någon förkylning eller tränat på hårt utan återhämtning. Kämpa på // Patrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.