Photoshop Neural Filters

Har som man kan läsa i tidigare inlägg börjat fotografera en del med analog kamera och 35 mm film som jag framkallar själv hemma i källaren. Jag har hittills fotograferat i svartvitt med kameran som är en Agfa Super Silette LK och jag har använt Kodak TMax 400 och Kodak Tri-X 400 som båda är svartvita filmer.

Av en slump så fick jag se en ny funktion i Photoshop som kallas Neural Filters. Detta är något jag missat och jag är ingen stor Photoshop användare. Jag använder Lightroom för att importera mina digitala bilder och processa mina RAW filer där, men Photoshop använder jag sparsamt. Jag har en hel del kvar att lära i Photoshop har jag förstått.

Neural Filters Färga

Neural filters har lite olika funktioner och jag ska inte gå in på alla i detta inlägg, jag ska fokusera på färgläggningsfiltret. Jag provade det på ett svartvitt kort jag tagit bara för att se vad som hände och resultatet var förbluffande. Det AI baserade filtret gjorde ett fantastiskt jobb. Man kan finjustera en del olika parametrar och sedan kan man även justera kurvor mm efteråt så man får riktigt bra resultat. Hela processen tar 20-30 sekunder och med lite finjusteringar så är man på någon minuts jobb för något som tidigare skulle vara så tidsödande att man inte ens tog sig tiden att försöka.

Det finns naturligtvis begränsningar och Photoshop klarar av vissa bilder och motiv bättre än andra men som verktyg för att färga sina gamla (och nya) svartvita fotografier är det fantastiskt roligt. Jag har med nöje suttit och provat mig fram på alla möjliga svartvita fotografier och förundras många gånger på hur bra resultatet verkligen blir.

Ovan är en film på hur jag färlägger ett svartvitt foto i Photoshop med hjälp av Neural Filters.

Hur gör man?

Jag öppnar en svatvit bild, skapar ett lager och klickar sedan (på Windowsdator) Ctrl-Alt-Shift-E för att kopierar alla dina lager och skapa ett nytt lager. När det lagret är markerat så väljer du från menyraden Filter, Neural Filters och sedan i den nya sidofönstret som dyker upp väljer du Färga (finns under Beta i min Photoshop just nu) Då börjar Photoshops AI att jobba och presenterar ett förslag på färgläggning. Därefter så kan du finjustera samt använda en del förbestämda profiler. När du är nöjd så väljer du ok. Nu när du är tillbaka i Photoshop så kan du fortsätta med färg- och ljuskorrigeringar mm.

Ursprungliga svartvita fotot

Färglagda bilden med hjälp av Photoshop Neural Filters – Färga. Gjord utan några finjusteringar.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.