Portabel väderstation

Vad blir det för väder

Jag har ju länge varit intresserad av väder och väderobservationer. Kanske ett arv efter min far som var väldigt väderintresserad. Jag skaffade vid årskiftet 2011/2012 en WH1081 inköpt på Clas Ohlson och den har varit i gång sedan dess. All data loggas dygnet runt via en dator med programvaran Cumulus (Sandysoft) installerat. Den programvaran är sedan konfigurerad att skicka data till vädersajten Weather Underground. Där har min väderstation identiteten ISTOCKO70. Där finns nu data tillgängligt från januari 2012 fram tills dags dato.

Sommaren 2013 köpte jag en portabel väderstation från Clas Ohlson. En Asaklitt Portable Väderstation som nu tyvärr har utgått ur sortimentet hos Clas Ohlson. Den har jag haft med mig när vi varit på tältsemester och en hel del gånger hängt på ryggsäcken när jag varit på geocaching med mera.

2014-08-29 18.46.02

Kestrel 4000 NV

För ett tag sedan fick jag syn på portabla väderstationer från Kestrel. De gjorde mig väldigt intresserad då de verkar vara gedigna och noggranna mätare samt att de även mäter vind. De finns i alla möjliga olika varianter från enbart vindmätare till den mest avancerade med alla tänkbara mätbara parametrar samt vindriktning m.m.

2014-08-27 16.12.22

Jag fastnade för Kestrel 4000 men kan i efterhand känna att jag nog skulle valt en 4500 BT. Skillnaden är kanske inte så stor men BT betyder att väderstationen har Bluetooth inbyggd och kan kommunicera med dator eller smartphone trådlöst. Skillnaden mellan 4000 och 4500 är annars bara vindriktning, digital kompass samt ”crosswind” och ”head- och tailwind” Det är väl alltid roligt att ha vindriktning men kostnaden ökar och det jag nog saknar mest då är nog bluetooth istället.

Men jag är otroligt nöjd med 4000 modellen. Det är enligt min mening den lägsta acceptabla modellen då det är bara från modellerna 4000 och uppåt som väderstationen loggar och lagrar datapunkter. Den kan lagra upp till 4000 datapunkter och man kan ställa in intervallerna från 2, 5, 10, 20, 30 sek, 1, 2, 5, 10, 20, 30 min, 1, 2, 5, och 12 timmar. Väljer man en datapunkt i timmen räcker minnet i 83 dagar och 8 timmar.

Om man som jag inte valt modellen med bluetooth så får man lov att skaffa en dockningsstation (USB eller Seriell) till enheten så att man kan koppla in den till en dator och tanka över all data. I datorn sedan kan man med hjälp av Kestrel’s programvara analysera all data. Enheten lagrar automatiks datapunkter även om den inte är påslagen. Detta med undantag om man väljer de kortaste intervallen 2,5 och 10 sekunder då måste enheten vara påslagen för att lagra informationen.

Slagtålig och vattentät

Kestrels portabla väderstationer är väldigt tåliga och står emot en hel del tuff behandling. Tester jag sett på Youtube visar hur de kastar ned en enhet från taket på ett tvåvångingshus och sedan kör över enheten med en bil och den fortsätter att fungera. Plastskalet spricker och vindmätaren trillar ut men enheten fortsätter att fungera.

2014-08-27 16.14.29

Den är även vattentät och flyter. Vill man mäta badtempen så är det bara att slänga i stationen i vattnet och läsa av temperaturen. Likaså kan man trycka ned den i snön för att mäta snötemperaturen.

Detaljerad spec

Här är de funktioner en Kestrel 4000 har.

Barometric pressure
Pressure trend
Altitude
Relative humidity
Heat stress index
Dewpoint
Wet bulb temperature
Density altitude
Wind chill
Air, water, and snow temperature
Current wind speed
Average wind speed
Maximum wind gust
Waterproof and floats
Easy to read, backlit display
Time and date
Exterior temperature, humidity, and pressure sensors for fast and accurate readings
Humidity sensor can be recalibrated in the field with our Relative Humidity Calibration Kit.
Minimum, maximum, and average values
Automatically store measurements, even when the unit is turned off
Manually store measurements with the press of a button
Customizable data storage – 4000 data points
Graph and recall trends
Customize screens to display user-selected measurements
Data charting
Data upload (with optional interface)
Five languages (English, French, Spanish, German, and Italian)
User-replaceable impeller
Flip-top impeller cover allows use of other functions while protecting the impeller

Titta den flyter

Som väderintresserad är det nu bara att låta denna hänga med på alla geocachingturer och tältsemestrar samt kanske även cykelturer. Fantastiskt att hela tiden kunna läsa av väderförhållandena och samtidigt lära sig tolka de olika värdena så att man ihop med ens okulära observationer kan börja förutspå förändringar i väderleken.

Geocaching

Jag tog med den på en liten geocachingtur häromdagen bara för att testa lite. Tyvärr så var vädret lugnt och stabilt så jag väntar bara in de dramatiska höststormarna nu.

2014-08-27 15.39.37


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.