Börja med löpträning

Kom igång med löpträning

Tiden går fort och plötsligt inser jag att det var väldigt länge sedan jag var i fysisk god form. Sakta men säkert har den fysiska aktiviteten gått ner och vikten upp med sämre kondition som följd. För ett antal år sedan skulle jag klassa mig som avancerad amatör med cykel, innebandy och löpning på agendan. Jag spelade innebandy tre gånger i veckan, cyklade jämt (hade ingen bil) och sprang då och då och klarade milen på 47 minuter. Men det var som sagt ett antal år sedan. Sedan 2010 har jag kommit igång med lite regelbunden cykling i form av mountainbike och 2012 var jag även ute och sprang en del. Löpningen då blev 2-3 km rundor. I januari 2013 bröt jag knät och hoppade på kryckor i tre månader och hade då benet låst i en ortos. Efter dessa tre månader fick jag restriktionen att ta det lugnt med belastningen på knät under ytterligare tre månader. Detta medföljde att den kondition och viktminskning jag kommit i fas med rasade en del. I januari 2014 bestämde jag mig att ta tag i detta på allvar.

Fyra timmar träning i veckan

Jag har sedan 14/1 2014 tränat drygt 88 timmar det är lite mer än 4 timmar i veckan som har varit dedikerad tid för träning. Träningen har bestått i Spinning, motionscykel, styrketräning gym, styrketräning kettlebells, mountainbike, powerwalks och löpning. Den 22/5 2014 så stod jag redo att delta i Scaniamilen men då i 5km klassen och jag tänkte först promenera men bestämde mig på startlinjen att testa på att springa lite. Jag hade vid detta läge inte sprungit en meter sedan hösten 2012. Det gick bättre än förväntat och gav lite blodad tand. Min vikt har rasat en del och det öppnar upp för lite mer löpträning. Jag vill dock gå ner en del till innan jag på allvar börjar satsa på löpning. Sedan en vecka tillbaka har jag nu sprungit/joggat drygt 17 km. I början på året vägde jag 130,5 kg och nu i maj betydligt mindre, men jag vill komma under 100 kg för att känna mig bekväm med knän och fotleder.

5 km på 8 veckor

Jag hittade en guide på hur man på 8 veckor kunde komma igång med löpning och komma ned på under 35 minuter på 5 km. Jag har tänkt följa den guiden till viss del för att komma igång med löpträningen. Nu har jag, efter 5km på Scaniamilen, varit ute på två stycken 6,3 km löprundor som jag klockat in på 55 respektive 53 minuter. Under dessa rundor har jag växelvis promenerat och sprungit.

Statistik över mina senaste löprundor

Min runda 25/5

Min runda 27/5

Under rundan den 27/5 spelade Endomondo och GPS:en ett spratt. Under 2:a kilometern ser spåret jättekonstigt ut och som om jag sprungit över vattnet. Sedan är 5 km punkten inte på samma ställe som den brukar och denna runda har jag promenerat och nu sprungit så jag kan jämföra med tidigare rundor. Så om inte GPS:en krånglat hade jag nog hamnat på ungefär samma 5 km tid som på Scaniamilen. Nu visar den 1 minut sämre tid på 5 km. Rundan 25/5 var 5km tiden 41:17 och den 27/5 41:37 men som sagt 5km punkterna sitter inte på samma ställe vilket de borde.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.