Rosta kaffebönor hemma

I min jakt på att laga och njuta av riktigt gott kaffe hemma har jag börjat rosta kaffebönor själv. Tanken väcktes och så letade jag lite information om hur man kan göra. Vissa sajter i det närmaste avrådde från att göra sig besväret medan andra skrev om positiva upplevelser. Nu till mina egna erfarenheter.

Råa kaffebönor

DSC_1372 1

Jag hittade en sajt som sålde råa kaffebönor och som också hade ett stort utbud av olika sorter. Jag beställde först 1kg kenyanska bönor samt 1 kg nicaraguanska bönor. Första batchen jag rostade blev aningen mörkrostade på gränsen till brända, men sedan har jag fått in lite snits. Råa kaffebönor är ljusa och går i nyanser av gult, beige, grönt till grått lite beronde på vad det är för böna. De flesta bönor är av sorten arabica, men det finns även robustabönor som används till blandningar, mest kanske till olika espressoblandningar.

Lite tips att tänka på

När man rostar egna bönor så är det viktigt att man övervakar hela rostningsprocessen så att man har koll på bönans färg under hela processen. Det är att rekommendera att man har ett väl rengjort  glas i ungsluckan. Vissa bönor passar bäst att lättrostas och andra passsar bättre att mörkrosta. I slutändan är det ändå din egen smak som avgör vad som är lyckat eller inte oavsett rostningsgrad. Det är inte bara vikitgt att ha visuell kontakt utan lika viktig att lyssna efter när bönorna knäpper, dvs crack. Det man går efter är första och andra crack. En del bönor ska inte rostas längre än till första crack så då är det viktig att man lyssnar och tittar på bönorna.

Hur rosta egna kaffebönor

Jag använder följande saker

  • En varmluftsugn
  • Två plåtar
  • En stekspade
  • Tidtagare
  • Papper och penna/eller digitalt motsvarande
  • En glasburk med gummitätat lock

Sätt på varmluftsugnen på 225ºC. Sprid ut ca 2-300 gram kaffebönor på en plåt. Den andra plåten ska du kyla ned på lämpligt sätt. Stoppa in plåten med kaffebönor i ugnen och starta tidtagning. Mellanrost tar ca 10-13 minuter och mörkrost mellan 13-25 minuter. Här är det egen erfarenhet som gäller och håll koll på hur bönorna ändrar färg. När bönorna blir mörka och man fortsätter att rosta så kommer det att bli oljiga och nu är man inne på riktigt mörkrostat. Här ska man vara uppmärksam så att inte bönorna förkolnar och fattar eld.

När bönorna börjar bli ljusbruna så knäpper de till och en hinna lossnar, de sk silverhinnan. Nu har bönorna nått första crack. Om bönorna är ojämt rostade så att några är mörkare än andra så kan man snabbt öppna ugnsluckan och rör runt lite med en stekspade. Efter första crack så kommer bönorna till mellanrost och här kan man skruva ned graderna om man tänker rosta bönorna lite längre för att få en jämnare rostning. När bönorna mörknat lite till kommer andra crack och nu närmar man sig mörkrost. Efter andra crack bör man ha koll på färg och oljighet på bönorna, n kan det gå snabbt och gränsen till att de blir brända är hårfin. Ta ut plåten och häll över bönorna på den i förväg nedkylda plåten och rör runt bönorna. Se till att de svalnar hastigt.

Jag brukar blåsa lite lätt över bönorna men man kan också borsta de lite för att få bort silverhinnorna som finns kvar. När bönorna är svala kan man lägga de i en förvaringsburk och först dygnet utan lock. Jag förvara mina rostade bönor i en glasburk med lock som har gummitätning. Burken får sedan stå mörkt och svalt. Rostade bönor klarar sig drygt två veckor utan att förlora i kvalitet.

DSC_1373 1

DSC_1375 1

 Rostningsgrader

En del bönor passar bättre till vissa rostningar och andra till andra rostningar men smaken är individuell och det är det som är det roliga med att rosta själv, att man kan experimentera sig fram till sin egen favorit. Här är några olika rostningsgrader

Ljusrost

Rosta bönorna i 6-9 minuter. Här fnns risk att alla smakämnen i kaffet inte hunnit utveckls. Det finns bönor som lämpar sig bäst till ljusrost.

Mellanrost

10-13 minuter. Här har de flesta bönorna börjat utveckla de mesta smakämnen som frukt och bär och tydlig syra.

Mörkrost

13-25 minuter. Här avtar syran i kaffebönorna och du får en starkare och ”brändare” smak. Franskrost har du när bönorna blir riktitgt mörka och bönorna börjar bli oljiga.

DSC_1376 1

DSC_1370 1

1 svara
  1. Joakim
    Joakim says:

    Hej Patrik, grymt fina bilder och presentationer du gör. Skulle vilja få kontakt med dig kontakta gärna mig
    detektoristen78(snabelA)gmail.com

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *